Będziemy świadkami szczególnie interesującej i emocjonującej rywalizacji. O tytuł "Obiekt XXV-lecia" powalczą bowiem laureaci konkursu na przestrzeni minionych 25 lat. Jest to jednocześnie warunek przystąpienia do tej jubileuszowej rywalizacji - trzeba być zwycięzcą jednej z edycji konkursu trwającego bez przerwy od 1996 roku. 

- Jesteśmy przekonani, że zwycięstwo w tej kategorii będzie miało ogromny ciężar gatunkowy - mówi Robert Plewinski, dyrektor konkursu. - Wybrany zostanie bowiem najlepszy z najlepszych. Jury konkursowe będzie miało naprawdę trudne zadanie, ponieważ tu w pewnym sensie chodzi o przyznanie naszego wewnętrznego Oscara!

Do walki o tytuł "Obiekt XXV - lecia" staną obiekty szczególne. Tego możemy być pewni. Będą to wspólne dzieła inwestorów, projektantów i wykonawców, które w poprzednich edycjach odniosły zwycięstwa pokonując kilkudziesięciu konkurentów. Zwycięzcy, bo będzie ich tylu, ile jest konkurencji konkursowych tym razem jako trofeum otrzymają coś absolutnie unikalnego. Będzie to MODULOR, rzeźba wykonana przez znanego polskiego artystę Aleksandra Dętkosia, twórcę Złotej Żaby – głównej nagrody Międzynarodowego Festiwalu Filmowego CAMERIMAGE, którą otrzymali Robert Richardson, Quentin Tarantino, David Lynch, Danny DeVito.

Wieża Goeben

To jedna z tych nietypowych i jednocześnie niezwykle interesujących inwestycji, jakie wzięły udział w konkursie na przestrzeni minionych 25 lat. Wieża baterii nabrzeżnej „Goeben”, której modernizację przeprowadziło Nadleśnictwo Międzyzdroje w październiku 2017 roku. Wieża spełnia dwie podstawowe funkcje, na które została adaptowana tj. tzw. dostrzegalni przeciwpożarowej  oraz miejsca spotkań oświatowych i edukacyjnych. Ze względu na swoje położenie jest idealnym punktem obserwacyjnym leśnych kompleksów w czasie zagrożenia pożarowego. Oprócz tego nadleśnictwo nadal zaprasza do współpracy wszystkich pasjonatów przyrody na wspólne spotkania, warsztaty i akcje przyrodnicze. Wieża stanowi obowiązkowy punkt przystankowy na trasie  popularnej ścieżki rowerowej R-10, albo  przy okazji  zwiedzania położonych w pobliżu fortu Gerharda , „Podziemnego Miasta”, czy latarni morskiej.

Wieża Goeben

Wieża Goeben

Nadleśnictwo Międzyzdroje wykonało remont elewacji obiektu w zakresie oczyszczenia starych warstw, uzupełnienia ubytków, uszczelnienia rys  oraz malowanie elewacji  nowymi  powłokami hydrofobizującymi oraz ochronnymi, dzięki czemu dzielnie znosi nadmorski klimat.

Wieża Goeben

Wieża Goeben

Baseny zewnętrzne "Rawszczyzna"

Autopromocja
Subskrybuj nielimitowany dostęp do wiedzy

Unikalna oferta

Tylko 5,90 zł/miesiąc


WYBIERAM

Kryta Pływalnia „Rawszczyzna” w Ostrowcu Świętokrzyskim wybudowana w 2004 roku niejednokrotnie gościła kadrę narodową. Należy przypomnieć, że to tutaj Otylia Jędrzejczak oraz Paweł Korzeniowski zdobyli kwalifikacje na olimpiadę w Atenach i właśnie tu kilkakrotnie odbywały się Mistrzostwa Świata Juniorów w Pływaniu w Płetwach i regularnie odbywają się zawody pływackie. Imprezy te i wydarzenia odbijały się echem w różnych zakątkach świata promując znakomicie Ostrowiec Świętokrzyski.

Zmodernizowany kompleks basenów zewnętrznych "Rawszczyzna" oddany do użytku 7 lipca 2018r. jest też  atrakcją dla mieszkańców miasta i regionu. Teren inwestycji obejmował obszar rekreacyjny urządzony na bazie zespołu basenów zewnętrznych pod nazwą „Rawszczyzna”, które zostały uruchomione w 1976 roku i funkcjonowały do 2001 roku. Pozostałe dwie niecki basenów zewnętrznych od roku 2002 nie były użytkowane jako baseny. Jedna niecka została zasypania piaskiem i latem służyła jako boisko do piłki plażowej, natomiast zimą jako lodowisko naturalne. Druga niecka została zaadoptowana na kort tenisowy.

Pierwszym celem inwestycji było stworzenie atrakcyjnego obiektu, który spełniałby oczekiwania społeczności lokalnej w zakresie rekreacji. Drugim celem było stworzenie na tyle atrakcyjnej oferty, aby przychody osiągnięte w okresie letnim pokryły całoroczne koszty utrzymania basenów zewnętrznych.

Koncepcja projektowa przewidywała możliwość etapowania prac oraz podzielenia terenu inwestycji na dwie strefy. Pierwsza strefa, zwana strefą łąkową obejmowała tereny zielone do plażowania, plac zabaw dla dzieci z piaskownicą, pawilon wejściowy z zapleczem gastronomicznym i sanitarnym. W tej strefie zlokalizowane zostały również przebieralnie terenowe. Druga strefa, zwana strefą wodną obejmowała niecki basenowe z atrakcjami wodnymi, plażę – obejścia basenów oraz zaplecze sanitarne strefy wodnej.

Inwestycja została zrealizowana w systemie zaprojektuj i wybuduj. W wyniku postępowania przetargowego Gmina Ostrowiec Świętokrzyski podpisała umowę z firmą Transcom Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach.

Kompleks odkrytych basenów „Rawszczyzna” powstał w doskonałej lokalizacji zarówno dla mieszkańców jak i odwiedzających miasto. Od zachodu i południa sąsiaduje z malowniczymi bulwarami rzeki Kamiennej, od wschodu z położonym na dużym obszarze Parkiem Miejskim im. Marszałka Józefa Piłsudskiego, a od północy z kompleksem Galerii Ostrowiec. Odwiedzający mają do wyboru spędzenie czasu w najbliższym otoczeniu basenu lub plażowanie na terenach zielonych zagospodarowanych w oparciu o historyczny drzewostan dający w upalne dni upragniony cień. O wartości walorów estetycznych zastosowanych rozwiązań decyduje fakt tak trafnej lokalizacji, a także połączenie nowoczesnych technologicznie i wizualnie rozwiązań z elementami odwołującymi się do historycznych założeń dawnej pływalni „Rawszczyzna”.

Trzy baseny, lazurowa woda, łóżka wodne, zjeżdżalnia rodzinna, plac zabaw i wiele innych wspaniałych atrakcji. Tak wygląda nowa, odkryta „Rawszczyzna”.

Zastosowanie technologii budowy basenu z paneli wykonanych ze stali nierdzewnej powlekanych warstwą tworzywa sztucznego, zapobiegającej korozji pozwoliło na wykorzystanie części dawnych niecek oraz uniknięcie konieczności tworzenia żelbetonowych fundamentów. Zagwarantowało to szybką realizację budowy, koszt na umiarkowanym poziomie oraz uzyskanie bardzo dobrych walorów estetycznych.

Połączenie instalacji basenów odkrytych z basenem krytym pozwala na utrzymanie temperatury wody oraz jej innych parametrów na poziomie zapewniającym właściwy komfort odwiedzającym.

Dzięki zastosowaniu najnowszych technologii – aplikacji na telefony i urządzenia mobilne zarówno kierownictwo, jak i osoby odpowiedzialne za jakość wody mają możliwość bieżącego podglądu jej parametrów i w razie konieczności możliwość szybkiej reakcji.

Ze względu na stosowanie w krytej pływalni technologii filtracji wody basenowej z wykorzystaniem filtrów podciśnieniowych na ziemie okrzemkową, dla basenów zewnętrznych zastosowano również ta technologię, lecz w nowoczesnej wersji.

Janów Podlaski

Zamek Janów Podlaski to efekt marzeń, pasji i zamiłowania do historii oraz pragnienia stworzenia miejsca unikatowego, w którym komfort harmonizuje z czystą, nieskalaną przyrodą. To jedna z najgłośniejszych transformacji zabytku w inwestycję hotelową ostatnich lat zrealizowana nie tylko z olbrzymim rozmachem, ale i poszanowaniem bogatej historii miejsca. Zachowano tu bowiem niepowtarzalny klimat tego sięgającego swoją historią XV wieku miejsca, w harmonii między przeszłością i teraźniejszością.

Najznamienitszym mieszkańcem Zamku był Adam Naruszewicz, wybitny humanista, historyk i poeta. W parku na tyłach zamku nadal znajduje się Świątynia Dumania, grota która była miejscem kontemplacji i pracownią biskupa Naruszewicza. Ponoć tutaj opracowywał tezy do Konstytucji 3-maja.

Janów Podlaski

Janów Podlaski

Zrewitalizowany zamek bardzo szybko stał się wizytówką nie tylko Janowa Podlaskiego, ale i całego Podlasia. Przepięknie położony na wzniesieniu, w dolinie rzeki Bug, na chronionych terenach  Parku Krajobrazowego Podlaski Przełom Bugu, przyciąga pasjonatów historii, miłośników koni, amatorów pięknych krajobrazów, uroczych zakątków i malowniczo położonych wsi.

Na zamkowych gości czekają apartamenty i pokoje, w których zachowano naturalną cegłę i dekoracyjne elementy historycznych murów, tradycyjne akcenty, nowoczesne wyposażenie oraz zawieszone u wezgłowia łóżek obrazy tworzą unikalny klimat, finezyjne połączenie historii i nowoczesności.

Otoczenie zamku nieustanie się zmienia. Do najnowszych inwestycji należą ścieżka zmysłów, która pozwala na pełen relaks i wyciszenie w harmonii z naturą czy tężnia skonstruowana z powtarzalnych kratownic drewnianych, wypełnionych gałązkami tarnin. Służy zażywaniu inhalacji, a mikroklimat, który roztoczy się wokół tężni to idealne miejsce do leczenia schorzeń m.in. górnych dróg oddechowych.

Nowością jest również księgarnia Arche - miejsce, gdzie na wyciągniecie ręki dostępne są publikacje najwybitniejszych twórców polskich i światowych, pisarzy, poetów, eseistów, historyków i badaczy kultury.

Park "Bajka"

Park „Bajka” wykonany  został jako ogólnodostępny park miejski. Z uwagi na potrzeby zachowania porządku teren parku został ogrodzony. Od strony południowej granicę parku stanowi rzeka Rokitnica, która tworzy naturalną barierę ograniczającą dostęp na teren obiektu.

Park „Bajka” zaprojektowano i wykonano w formie ogólnodostępnych wnętrz ogrodowych z przeważającymi otwartymi przestrzeniami trawiastymi ze specjalnie dobraną mieszanką traw odpornych na deptanie i interaktywnymi elementami wyposażenia. Program użytkowy parku został tak dobrany aby zaspokajać potrzeby mieszkańców w różnym wieku i o różnych zainteresowaniach. Myślą przewodnią parku jest zaproszenie wszystkich użytkowników do aktywnego korzystania z przestrzeni parku, z wykorzystaniem każdej formy spędzania wolnego czasu na powietrzu, także piknikowania i odpoczynku na trawie.

Bajkowy klimat parku został uzyskany poprzez wprowadzenie pobudzających wyobraźnię form, takich jak pagórki w kształcie wielorybów płynących żwirową rzeką do rzeki Rokitnicy, kolorowe miejsca zabaw wyposażone w miękkie kule, tęczowe rozlane nieregularnie nawierzchnie w siłowni zewnętrznej, przeskalowane fotele ogrodowe, nasycone kolorami nasadzenia głównie bylin traw i krzewów, rozlewające się nieregularnymi pasmami wzdłuż strumyka, zabarwiona na kolorowo nawierzchnia głównego ciągu komunikacyjnego.

Elementem charakterystycznym parku jest niski murek o zmiennym charakterze, towarzyszący alejkom spacerowym, przewijający się przez cały teren parku. Został on wykonany w formie drogi z przeszkodami dla dzieci. Na murku rozmieszczono drewniane siedziska z oparciami i bez, ruchome drewniane mostki, równoważnie, przeplotnie.

Element bajkowy stanowią latarnie o prostych geometrycznych kształtach w kolorze lila oraz podświetlenie murka przy samej powierzchni alejek.

Park "Bajka"

Park "Bajka"

Układ komunikacyjny parku jest prosty. Głównym traktem komunikacyjnym jest ciąg pieszo-rowerowy o szerokości 4 m biegnący po łuku przez park, łączący tereny leżące za Centrum Kultury i lodowisko z dworcem PKP.  Z uwagi na funkcję i w celu ułatwienia poruszania się rowerzystom czy osobom jeżdżącym na rolkach, nawierzchnię ciągu pieszo-rowerowego wybudowano jako asfaltową , przy czym jest asfalt barwiony  organicznymi barwnikami. Przez cały teren parku przewija się również jedna alejka o nawierzchni przepuszczalnej. Przebieg tej alejki jest o tyle charakterystyczny, że przypomina wężowe sploty o prostych prawie równoległych odcinkach.

ówne wejście na teren parku umieszczono w północno-wschodnim narożniku u wylotu drogi pieszo-rowerowej. W miejscu tym znajduje się fragment ogrodzenia murowanego, na którym znajduje się nazwa parku. Ogrodzenie biegnące wzdłuż alei Norwida, noszące najbardziej reprezentacyjny charakter zaprojektowano w ten sposób, że każde z przęseł układa się w klatki filmu przedstawiającego dwie postaci grające w piłkę.

W narożniku głównego wejścia do parku znajduje się wielokolorowy totem, z efektem podświetlenia z dołu oraz rozchodzącą się po nawierzchni alei wielokolorową rozetą.

Nad brzegiem rzeki Rokitnicy urządzono pieszczystą plażę z okresowo uzupełnianym piaskiem rzecznym. W jej pobliżu zlokalizowany  jest plac zabaw dla dzieci starszych o atrakcyjnej różnorodności programowej np. linarium, zjazdu na linach, itp.

Na terenie parku znajduje się pawilon ogrodowy mieszczący funkcje techniczno-użytkowe. Prosta bryła budynku ukryta została pod układem drewnianej konstrukcji na kształt pergoli o ramach z drewna klejonego. Ciekawy element wizualny osiągnięty został poprzez zmianę kształtu poszczególnych przęseł aby osiągnąć efekt „przekoszenia”.

Biegnąca wzdłuż parku aleja C.K. Norwida posiada nawierzchnię wielokolorową betonową i z kostki brukowej. Gęsto rozmieszczone wygodne ławki stanowią miły odpoczynek dla osób spacerujących.

Na rzece Rokitnica, w miejscu starych kładek, wybudowano nowe kładki dla pieszych. Posiadają one nawierzchnie z desek kompozytowych, miejsca do odpoczynku oraz lampy takie jak wzdłuż alei Norwida.

* * *

Ogólnopolski Otwarty Konkurs Modernizacja Roku & Budowa XXI wieku jest przeznaczony dla inwestorów, wykonawców i projektantów. O udział w rywalizacji ubiegają się nie tylko osoby fizyczne, ale też izby, powiaty, urzędy miasta, instytucje  i deweloperzy. Celem konkursu jest promocja oraz wyłonienie najlepszych, wyróżniających się szczególnymi walorami przedsięwzięć budowlanych. Mogą być to budynki różnego typu – mieszkalne, hotelarskie, przemysłowe, sportowe i zabytkowe, ale też mosty, drogi czy całe obszary poddane rewitalizacji oraz nowe obiekty.

Materiał Promocyjny