Będziemy świadkami szczególnie interesującej i emocjonującej rywalizacji. O tytuł "Obiekt XXV-lecia" powalczą bowiem laureaci konkursu na przestrzeni minionych 25 lat. Jest to jednocześnie warunek przystąpienia do tej jubileuszowej rywalizacji - trzeba być zwycięzcą jednej z edycji konkursu trwającego bez przerwy od 1996 roku. 

- Jesteśmy przekonani, że zwycięstwo w tej kategorii będzie miało ogromny ciężar gatunkowy - mówi Robert Plewinski, dyrektor konkursu. - Wybrany zostanie bowiem najlepszy z najlepszych. Jury konkursowe będzie miało naprawdę trudne zadanie, ponieważ tu w pewnym sensie chodzi o przyznanie naszego wewnętrznego Oscara!

Do walki o tytuł "Obiekt XXV - lecia" staną obiekty szczególne. Tego możemy być pewni. Będą to wspólne dzieła inwestorów, projektantów i wykonawców, które w poprzednich edycjach odniosły zwycięstwa pokonując kilkudziesięciu konkurentów. Zwycięzcy, bo będzie ich tylu, ile jest konkurencji konkursowych tym razem jako trofeum otrzymają coś absolutnie unikalnego. Będzie to MODULOR, rzeźba wykonana przez znanego polskiego artystę Aleksandra Dętkosia, twórcę Złotej Żaby – głównej nagrody Międzynarodowego Festiwalu Filmowego CAMERIMAGE, którą otrzymali Robert Richardson, Quentin Tarantino, David Lynch, Danny DeVito.

Filharmonia Kaszubska

Jednym z obiektów, któremu można kibicować w walce o nagrodę jest Filharmonia Kaszubska. Dynamiczny rozwój działalności Wejherowskiego Centrum Kultury sprawił, że budowa nowego obiektu z salą widowiskową przeznaczoną dla większej ilości publiczności oraz stworzenie nowoczesnego zaplecza edukacyjnego stało się koniecznością. Zapotrzebowanie mieszkańców Wejherowa na usługi kulturalne, znacznie przerastało możliwości zaadoptowanego na potrzeby Domu Kultury, byłej siedziby komitetu Partii. Impulsem do budowy była też odległość Wejherowa od trójmiejskich ośrodków kulturalnych typu kina i teatry. Nowy obiekt WCK zakładał znaczące podniesienie jakości i rozszerzenie oferty działań rozwijających zdolności, umiejętności i zainteresowania w zakresie sztuk plastycznych, tańca, aktorstwa, muzyki, sztuk animacji i grafiki komputerowej oraz zaspakajających potrzeby kulturalne i edukacyjne mieszkańców miasta Wejherowa i regionu wraz z upowszechnianiem i promocją lokalnego folkloru w kraju i za granicą, a także propagowanie dorobku kultury i sztuki europejskiej.

Wejherowskie Centrum Kultury znajduje się u zbiegu ulic Sobieskiego i Hallera i jest naturalnym przedłużeniem pasażu pieszego rozpoczynającego się na wejherowskim rynku. Budynek został skonstruowany w taki sposób, aby był widoczny z perspektywy głównych ciągów komunikacyjnych i zamykał je charakterystycznymi elementami elewacji. Teren nie został ogrodzony i dzięki temu łączy się z otoczeniem.

Idea budowy nowego wielofunkcyjnego Centrum Kultury narodziła się podczas konsultacji społecznych w trakcie opracowywania Strategii Rozwoju Miasta na lata 2007 – 2012. 31 grudnia 2009 roku Prezydent Miasta Wejherowa Krzysztof Hildebrandt podpisał umowę z wykonawcą na wybudowanie nowego Wejherowskiego Centrum Kultury.

Wejherowo

Historycznym momentem był dzień 30 stycznia 2010 roku, kiedy to rozpoczęła się rozbiórka starego budynku. W tym dniu twórcy i artyści żegnali się z tym obiektem wykonując graffiti.

Budowa Filharmonii Kaszubskiej rozpoczęła się w 2010 roku, a oficjalne otwarcie budynku nastąpiło 17 maja 2013 roku.

Autopromocja
Subskrybuj nielimitowany dostęp do wiedzy

Unikalna oferta

Tylko 5,90 zł/miesiąc


WYBIERAM

Inwestycja została wybudowana u zbiegu ulic Hallera, Dworcowej i Sobieskiego. Zaprojektowano tam plac przedwejściowy z elementami rzeźbiarskimi, kamiennymi ławkami, słupami ogłoszeniowymi, aranżacjami wody i zieleni oraz oświetleniem. Plac ten stanowi przestrzeń publiczną podkreślającą rangę usytuowanego przy nim obiektu, a przy okazji pełni funkcję rekreacyjną.

Filharmonia Kaszubska to nowoczesny obiekt o wysokich standardach technicznych, prezentujący bogatą i wszechstronną ofertę działań programowych, który zaspokajając potrzeby kulturalne mieszkańców Wejherowa, jest ważną placówką upowszechniania kultury na Pomorzu. Filarem odwiedzającej budynek WCK publiczności są mieszkańcy powiatu wejherowskiego jednak dobre położenie obiektu (nieopodal drogi krajowej, nadmorskich miejscowości turystycznych, dobra komunikacja miejska z Trójmiastem) oraz dobór wydarzeń repertuarowych ściąga widzów z całej Polski.

Jest to obiekt, w którym różne funkcje się na siebie nakładają. Odbywają się tu koncerty, spektakle, występy grup kabaretowych, seanse kinowe. Nowy wielofunkcyjny obiekt o powierzchni 6,5 tys. m2 składa się z dwóch podstawowych modułów. W pierwszym zlokalizowana jest nowoczesna sala na 382 osoby, o funkcji koncertowej, kinowej, teatralnej, widowiskowej i audytoryjnej, oraz galeria wystawiennicza, sala konferencyjna, kawiarnia z zapleczem i przestronne foyer. Drugi moduł pełni funkcję domu kultury, z bogatym programem dla dzieci, młodzieży i dorosłych oraz odpowiednim do tego wyposażeniem, m.in. w sale prób chóru, teatru, baletu i orkiestry, w studio nagrań, pracownię animacji filmowej i grafiki komputerowej, studio fotograficzne, kameralną salę kinową czy pracownie plastyczne. Dach zagospodarowano na taras widokowy z panoramą Wejherowa.

Wejherowo

Główna sala widowiskowa została wyposażona w system nagłośnieniowy, który przygotowany jest dla widzów z niepełnosprawnością słuchową. Zastosowano w niej system wspomagania słuchu z pętlą indukcyjną, która umożliwia osobie niedosłyszącej odbiór nieskazitelnie czystego i wyraźnego dźwięku poprzez cewkę telefoniczną, w którą wyposażony jest każdy aparat słuchowy.

Filharmonia Kaszubska to nowoczesny obiekt z akcentami nawiązującymi do budownictwa klasycznego, do tradycji morskich i kaszubskich. Monumentalny rytm osiągnięto dzięki przyjętej skali i zastosowaniu materiałów wysokiej klasy, takich jak kamień, szkło i miedź. W efekcie obiekt dominuje nad otaczającą go zabudową. W nawiązaniu do budowli antycznych zaprojektowano kamienny portal przed wejściem głównym – z reliefami w kształcie kolumn jońskich. Z kolei konstrukcja holu głównego, oparta na masywnych słupach i belkach, jest odniesieniem do świątyń greckich. Prostokątna fontanna przywołuje na myśl antyczne atrium, podobnie jak jasna kamienna posadzka, cokoły zewnętrzne z osadzonymi na nich rzeźbami mosiężnymi usytuowane w fosie z wodą, a także reliefy na kamiennych bokach ławek zewnętrznych i słupów ogłoszeniowych. Związki z regionem kaszubskim symbolizują wycinane w kamieniu kolorowe mozaiki odwzorowujące haft wejherowski, umieszczone w kamiennej nawierzchni przed wejściami do holu. Dla podkreślenia związków z morzem wykończona miedzią obudowa ścian zewnętrznych Sali koncertowej została zaprojektowana w kształcie łodzi, która „wynurza się” z płaszczyzny ściany i dachu, co widać z perspektywy ulic Dworcowej i Sobieskiego. Forma budynku nawiązuje swoim wyglądem do okresu, kiedy Wejherowo było stolicą Powiatu Morskiego. Dzięki szklanej obudowie holu oraz okalającym go fosom uzyskano wrażenie statku zanurzonego w wodzie. Zastosowanie szkła o barwie neutralnej, zamocowanego na podwieszonych szklanych żebrach, pozwoliło na otwarcie wnętrza i stworzyło wrażenie lekkości. Elementy marynistyczne stanowią też otwory wentylacyjne w kształcie bulaja w ścianach zewnętrznych budynku. Na płaskim dachu utworzono taras widokowy ograniczony relingami. We wnętrzu sali koncertowej drewniane elementy akustyczne na ścianach imitują fale, a na suficie i nad oknem sceny mają kształt żagli. Kawiarnia „Busola” nazwą i aranżacją wnętrza również nawiązuje do tradycji marynistycznej kaszub.

Centrum Tradycji i Kultury w Komornikach

Teren, na którym został zrealizowany budynek Centrum Tradycji i Kultury w Komornikach, należy do obszaru będącego najstarszą, historyczną częścią układu przestrzennego wsi Komorniki, położoną w dolinie rzeki Wirynki. Tworzą ją kościół parafialny pw. Św. Andrzeja Apostoła oraz dawny zespół dworsko - parkowy wraz z przyległymi terenami folwarcznymi. Obiekt  CTiK  został zaprojektowany, a następnie wykonany na podstawie koncepcji opracowanej przez pracownię „akpb ARCHITEKCI” z Poznania pod kierunkiem   architekta Piotra Bartosika w 2016r.

Podstawowym załażeniem projektowym była realizacja idei placu miejskiego jako miejsca spotkań, którego pierzeje tworzone są przez otaczającą zabudowę oraz zieleń. Północno-zachodni narożnik stanowią istniejące obiekty  wraz z planowanym remontem i  przebudową zabytkowego XVII -wiecznego budynku, dawnej organistówki, przylegającej szczytem do ul. Kościelnej. Usytuowanie oraz plan zrealizowanego Centrum w kształcie litery „L” ma na celu domknięcie placu od południowego  wschodu. Pozostałe ściany wytwarza istniejąca w sąsiedztwie w postaci  parku dworskiego założonego w drugiej połowie XIX w. i nowa nasadzona  zieleń wysoka, a wzdłuż ulicy Kościelnej także fragmenty murów dawnego budynku.

Centrum Tradycji i Kultury

Zarówno kształt rzutu, jak i generalna zasada budowy bryły wynika z relacji przestrzennych z placem oraz z otoczeniem terenu. Bryła otwiera się poprzez przeszklenia i głęboki podcień ku wnętrzu urbanistycznemu, jakim jest plac. Natomiast od strony zewnętrznej jest wyższa, oszczędna w formie, celowo stanowi barierę , zamknięcie.

Forma bryły ma ograniczoną, nieregularną budowę, składa się z połamanej płaszczyzny dachu przechodzącej w ściany, wykonane z tego samego co on materiału. W takiej monolitycznej formie zostają „wyżłobione” miejsca  otwarć, co może budzić skojarzenia z ugryzieniem jabłka.  Powierzchnia w tych miejscach jest wyłożona drewnianą okładziną i załamuje się ku wnętrzu, integrując je z otoczeniem. Nieregularność formy oraz stosunkowo niewielka wysokość, która w najwyższym punkcie nie przekracza dwunastu metrów sprzyja wkomponowaniu obiektu w krajobraz.

Usytuowanie budynku w kształcie litery „L”  utworzyło dziedziniec z placem centralnym i placem kameralnym, które pod względem urbanistycznym stanowią tzw. wnętrza sprzężone.

Plac centralny - dziedziniec przed budynkiem CTiK to utwardzona powierzchnia wznosząca się schodkowo w kierunku obiektu i przechodząca w taras wejściowy. Takie jego ukształtowanie, wraz z podcieniem w strefie wejścia do budynku, czyni z tej przestrzeni dogodne miejsce spotkań.  Dodatkowo stwarza możliwość do wykorzystania przestrzeni jako widowni i sceny dla wydarzeń na wolnym powietrzu. Jest to bliskie starożytnej greckiej agorze czy rzymskiemu forum.

 Plac kameralny przewidziany został w sąsiedztwie zabytkowej organistówki, która nadaje wnętrzu placu wyrazisty, ukierunkowany na tradycję charakter.

Budynek  CTiK pełni funkcję obiektu usługowego, w którym prowadzona jest działalność usługowa dla mieszkańców gminy w sferze biblioteki i Gminnego Ośrodka Kultury.

Budynki mieszkalne w Bytomiu

Kolejnym pretendentem do tytułu Obiekt XXV-lecia jest nieruchomość Wspólnoty Mieszkaniowej przy ul. Woźniaka 48-62 w Bytomiu.  Została ona już dostrzeżona i wyróżniona w Ogólnopolskim Otwartym Konkursie Modernizacja Roku i Budowa XXI Wieku. Prace modernizacyjne stanowiły pewien początkowy etap, który stanowił wstępne przygotowanie istotnych elementów do dalszej poprawy standardu nieruchomości i komfortu mieszkania pod tym właśnie adresem.

Początkowo nieciekawe, standardowe i szablonowe budynki tej nieruchomości aktualnie wyróżniają się ze swojego  otoczenia, chararakterystycznego co do epoki i stylu zabudowy dla tej części miasta. Właściciele przy udziale zarządcy odważnie postanowili zmienić wizerunek swojego otoczenia i standard mieszkania. Nie pominięto przy tym istotnych walorów proekologicznych. Nieruchomości ogrzewane piecami węglowymi zostały przyłączone do miejskiej sieci ciepłowniczej co wiązało się również z termomodernizacją budynków, odnową elewacji, pokrycia dachowego i remontem klatek schodowych.

Bytom

Ekonomiczne i gospodarne myślenie gospodarzy wspólnoty mieszkaniowej skierowane zostało w stronę zwiększenia powierzchni mieszkalnej poprzez adaptację niewykorzystanego poddasza na niestandardowe i ciekawe pod względem architektonicznym mieszkania. W wyniku tych działań uzyskano 8 dodatkowych, pełnowartościowych lokali, zaś środki uzyskane z ich rynkowej sprzedaży przeznaczono na dalszą modernizację nieruchomości i jej otoczenia oraz poprawę estetyki i funkcjonalności.

Dotychczasowe trudności z miejscami parkingowymi jakie występują we wszystkich centrach miast zażegnano poprzez budowę własnego parkingu na dziedzińcu utworzonym przez układ budynków. Wjazd do tej przestrzeni został wydzielony i ograniczony szlabanami, przy okazji również wyposażony w monitoring obejmujący całość nieruchomości. Estetykę placu wewnętrznego poprawiono przez uporządkowanie i aranżację nowych boksów śmietnikowych, sprzyjających segrowaniu odpadów. W obrębie nieruchomości urządzono placyk zabaw z bezpiecznymi urządzeniami i ogrodzeniem, co wkomponowano w naturalną zieleń uzupełnioną o dodatkowe nasadzenia.

Wszystkie prace prowadzono pod nadzorem odpowiednich służb, przeprowadzono przez fazę projektową i konsultowano z mieszkańcami. W przypadkach koniecznych uzyskiwano opiekę konserwatora zabytków, ponieważ nieruchomość posiada swoje walory, elementy i akcenty stanowiące pamiątki przeszłości. Tym sposobem połączono historię i teraźniejszość. Wymagania stawiane przez dzisiejszą rzeczywistość, aktualne standardy, udało się spełnić dzięki gospodarnemu postępowaniu i dobremu porozumieniu z zarządcą.

Przedwojenna, zabytkowa, mocno zaniedbana przez właściciela kamienica, położona w centrum miejscowości zakupiona została przez instytucję kultury jaką jest Gminna Biblioteka i Centrum Kultury. W ramach pozyskanych środków z Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa Priorytet 2 -Infrastruktura Bibliotek i dotacji od samorządu została przebudowana, rozbudowana na bibliotekę gminną. Zakres wykonanych prac sprawił, że obecnie budynek jest sercem, ozdobą i chlubą Przechlewa. Do starej kamienicy dobudowano nowoczesną ( ściana wschodnia jest ze szkła) klatkę schodową jest również przeszklona winda. Odrestaurowano wszystkie detale i elementy zdobień na kamienicy. Teren wokół budynku ciekawie zaaranżowano jest miejsce wypoczynku, podjazd dla niepełnosprawnych, miejsca parkingowe, zieleń i kwiaty podnoszą wartość wizualną centrum miejscowości i biblioteki. Budynek składa się z trzech kondygnacji. Wewnątrz budynku znajduje się wypożyczalnia, kącik malucha, salonik prasowy, sala kinowa, izba regionalna, sala komputerowa, czytelnia naukowa, biuro, antresola, miejsce magazynowe, socjalne oraz kuchnia. Przystosowany dla osób z różnymi dysfunkcjami.

* * *

Ogólnopolski Otwarty Konkurs Modernizacja Roku & Budowa XXI wieku jest przeznaczony dla inwestorów, wykonawców i projektantów. O udział w rywalizacji ubiegają się nie tylko osoby fizyczne, ale też izby, powiaty, urzędy miasta, instytucje  i deweloperzy. Celem konkursu jest promocja oraz wyłonienie najlepszych, wyróżniających się szczególnymi walorami przedsięwzięć budowlanych. Mogą być to budynki różnego typu – mieszkalne, hotelarskie, przemysłowe, sportowe i zabytkowe, ale też mosty, drogi czy całe obszary poddane rewitalizacji oraz nowe obiekty.

Materiał Promocyjny